Paintball

Paintball eli värikuulapeli on erittäin mukavaa ajanvietettä kaikenikäisille ja kokoisille
ihmisille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Erilainen hyvä kuntoilumuoto ja extremelaji joka tosiaan soveltuu kaikille.
Lajissa yhdistyy vauhdikkuus, luonnossa liikkumisen ilo, hauskanpito ja jännitys...
Todella mielenkiintoinen ja adrenaliinipitoinen vaihtoehto perinteisille harrastusmuodoille.

HISTORIAA


Paintball sai alkunsa 1970-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset värikuulamerkkaimet. Merkkaimet oli suunniteltu metsureiden ja karjankasvattajien avuksi puiden ja eläimien merkkaamiseen. Maalit eivät olleet vesiliukoisia eikä muutenkaan tarkoitettu harrastekäyttöön.

Paintball ei ollut alusta asti pelkkä harrastus. Ensimmäinen paintball-peli syntyi vuonna 1981, jolloin Hayes Noel ja Charles Gaines ideoivat miten pystyttäisiin mittaamaan kenellä on paras taistelutilanteessa tarvittava hiiviskely- ja paineensietokyky sekä tiukassa paikassa tarvittava kylmähermoisuus. Heidän kaverinsa George Butler näki eräässä maatalouslehdessä Nelspot 007 -merkkaimen mainoksen ja kolmikko päätti heti, että näillä pystytään mittaamaan erilaisten ihmisten selviytymiskykyä.

Ensimmäisen paintball-pelin pelialue oli noin puolen neliökilometrin kokoinen ja peliin osallistui kaksitoista pelaajaa. Pisteitä sai pelaajien merkkaamisesta sekä eripuolille pelialuetta sijoitettujen lippujen kotiuttamisesta. Peliaika oli 24 tuntia.

Ensimmäisen pelin voitti herra nimeltään Ritchie White, joka oli vanha eränkävijä. Häntä ei nähty koko pelin aikana eikä hän ampunut ensimmäistäkään kuulaa vaan keräsi liput välttäen toisia pelaajia. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että maailman ensimmäinen eliminoitupelaaja oli Ken Barrnett. Onhan se titteli tämäkin.
Lakimiehet neuvoivat pelinkehittäjiä hakemaan patenttia kehittämälleen pelille, mutta he päättivät olla patentoimatta peliä. Lakimiehet pitivät tätä aivan hulluna ideana, mutta kehittäjät pitivät parempana omistaa pienen palan isosta kakusta kuin ison palan pienestä kakusta. Tämä on varmasti yksi syy, miksi paintball on kasvanut näin nopeasti.

Suomen paintball saavutti 80-luvun puolessa välissä, jolloin 12 gramman hiilidioksidikapseleilla toimivia merkkaimia tuotiin Suomeen ulkomailta. Ensimmäinen suomenmestaruus ratkottiin vuonna 1990 Vääksyssä 10-henkisin joukkuein. Turnauksen voitti joukkue nimeltään Splatfighters.

MITEN PAINTBALLIA PELATAAN NYKYISIN

Pelissä jokaisella pelaajalla on merkkain, ja jokainen pelaaja joka saa osuman on eliminoitu pelistä. Peliä voi pelata monella tavalla. Yleensä turnauksissa pelataan erilaisia lipunryöstö- pelin variaatioita. Tässä pelimuodossa 3-10 pelaajaa yrittää ryöstää toisen joukkueen lipun ja/tai eliminoida toisen joukkueen pelaajat. Se joukkue, joka saa vietyä kentän keskellä olevan lipun vastustajan tukikohtaan tai eliminoimaan kaikki toisen joukkueen pelaajat, on voittaja.
Peliä pelataan joko ulkona rajatulla alueella tai halleihin tehdyillä sisäkentillä. Pelikentän koko vaihtelee pelaajien määrästä ja/tai pelityypistä riippuen. Kentille on tehty keinotekoisia suojia ja esteitä, yleisimmin tynnyreitä ja vaneri- tai lastulevyjä. Supair-kentät, missä on ilmalla täytettyjä suojia, ovat yleistymässä, ja niitä käytetäänkin tätä nykyä käytännössä jokaisessa Suomessa järjestettävässä turnauksessa. Supair kentät ovat helppoja liikutella paikasta toiseen ja ne ovat nopeasti pelikunnossa. Näiden kenttien ansiosta paintball on nopeasti tulossa metsistä kaupunkien urheilukentille suuren yleisön tietoisuuteen. Totta kai tavallinen metsäkin kelpaa pelikentäksi, jos vain luvat maanomistajalta ovat kunnossa.
Suomessa paintballia pelataan SM-tasolla ja erilaisia turnauksia ja muita liigoja järjestetään parikymmentä joka vuosi. SM-liigan rinnalla pyörii myös I-, II- ja III-divisioona.

MERKKAIMET

Nykyisin merkkaimina käytetään joko pumpputoimisia tai puoliautomaattisia merkkaimia. Myös täysautomaattimerkkaimia on olemassa, mutta ne ovat kiellettyjä useimmissa turnauksissa ja liigoissa. Lisäksi on jo markkinoilta pois jääneitä pistooleita, jotka toimivat 12 gramman hiilidioksidikapseleilla. Pumpputoimisissa merkkaimissa jokaisen liipasimen painalluksen jälkeen on suoritettava pumppausliike, jolla ladataan ase. Puoliautomaateissa tätä pumppausliikettä ei tarvita, koska kaasu hoitaa pumppauksen puolestasi ja ampumiseen riittää vain pelkkä liipaisimen vetäminen.
Merkkainten hinta liikkuu reilusta sadasta eurosta aina 2000 euroon asti. Pumput ovat halvimpia merkkaimia ja halvimmat puoliautomaattimerkkaimet maksavat alle 150 euroa.

VÄRIKUULAT

Merkkaimilla ammutaan 0.68" (cal .68) kokoisia värikuulia. Kuulien kuori on gelatiinia, eli liivatteena paremmin tunnettua ainetta. Kuulien sisällä on kasvisrasvaa, joka on värjätty elintarvikeväreillä. Maali on vesiliukoista ja täysin vaaratonta, ja lähtee helposti tavallisessa pesussa.
Merkkaimen voimanlähteenä on joko hiilidioksidi (CO2) tai paineilma. Kaasu on noin litran limsapullon kokoisessa alumiinipullossa (koko yleensä 12-20oz (unssia) ja ilmapulloissa 1.1-1.9 litraa). Kaasupullot voidaan täyttää uudelleen, lukuun ottamatta pieniä 12 gramman kaasukapseleita joita käytetään pienimmissä pistooleissa.

TURVALLISUUS

Kuulien lähtönopeus merkkaimesta on n. 300fps (feet per second, jalkaa sekunnissa) ja kantama noin 25-50 metriä olosuhteista riippuen. Tämän takia jokaisen pelaajan on käytettävä suojavarusteita, vähintään maskia joka suojaa silmät, korvat ja suun (HUOM! Käytä vain paintballiin tarkoitettuja maskeja. Laskettelulaseista kuula pärähtää läpi.) merkkainten tulinopeus on halvimmissa puoliautomaateissakin jo 5 kuulaa sekunnissa ja kalliimmat sylkevät yli 10 kuulaa sekunnissa. Merkkainten lippaisiin eli loadereihin mahtuu 50-200 kuulaa ja lisäkuulia voi kantaa vaikkapa niiden kantamiseen tarkoitetuissa bulkeissa, joita voi kantaa bulkkivyössä.

VAATETUS

Vaatteiksi käyvät mitkä tahansa vapaa-ajan vaatteet (verkkarit, oloasut jne.). Kuulien osumat eivät satu kovasti, jos lähtönopeudet ovat säädetty oikein (300 jalkaa sekunnissa). Värikuulien väri lähtee pesussa pois, mutta vaaleimpiin vaatteisiin saattaa jäädä himmeitä tahroja, joten tummat vaatteet sopivat paremmin. Kilpapuolella useasti käytetään peliin suunniteltuja paitoja ja housuja, joissa on vahvistettu polvia ja kyynärpäitä. Metsäpeleissä on taas maastopuvut suosittuja. Vaatteiden lisäksi on saatavina erilaisia suojia, kuten polvi ja kyynärsuojat, jotka suojaavat polvien/kyynärpäiden lisäksi käsivarsia ja sääriä. Nämä eivät ole pakollisia eivätkä ne ole osumien vuoksi suojaamassa vaan ne suojaavat syöksyessä ja ryömiessä niveliä.

TIIVISTETTYNÄ

Paintball on kaikille pienestä jännityksestä ja adrenaliinista nauttiville sopiva laji, jossa pärjäämisen esteenä ei ole ikä tai sukupuoli. Pelkistettynä pelin idea on osua värikuulilla vastapuolen pelaajiin, jolloin he joutuvat pelistä pois. Usein peleissä käytetään myös kohteena lippuja, jota pelaajat pyrkivät sieppaamaan vastustajalta ja samalla suojaamaan omaansa. Paintballista nauttiakseen ja siinä pärjätäkseen ei tarvitse olla mikään huippu-urheilija, vaan jokainen pelaaja voi painottaa pelin niitä osa-alueita, joilla on itse hyvä. Joku oppii nopeasti ampumaan tarkasti, toinen osaa liikkua kentällä nopeasti tai huomaamattomasti. Kolmannelle sopii hyvin oman porukan pelitaktiikan suunnittelu ja neljäs osaa jo neuvoa muita kentällä.